Guasha 

 

In heel Zuidoost-Azië is het schrapen met een munt, steen of hoorn een bekende techniek voor het behandelen van spierpijnen en verkoudheden. In China is de schraaptechniek al meer dan tweeduizend jaar oud is. In oude geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Deze techniek werd vooral toegepast als een “huis-tuin en keukenmiddel” op het platteland.

Door de eeuwen heen ontwikkelden zich de diverse schraap-instrumenten, gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en kunsthars tot metaalsoorten toe.

De schraaptechnieken zijn uiteindelijk alleen in China verder ontwikkeld tot een therapie, welke gestoeld is op de TCM (Traditional Chinese Medicine ), genaamd "Guasha-therapie" of kortweg Guasha.  Als basis voor deze therapie word vooral het schrapen op de meridianen en acupunctuurpunten ingezet. Dit wordt gedaan met behulp van een jade steen.

Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van Qi/Ki en Bloed. Het kan bij vele klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Na de behandeling blijven rode strepen of vlekken zichtbaar, maar die verdwijnen vanzelf na een paar dagen.

Guasha kan helpen bij:

 
Diverse pijnklachten
Nek- en Schouderklachten
Hoofdpijnen en migraine
Rugklachten
RSI-klachten
Stress, Burn-out
Bronchitis / Astma
Stofwisselingsstoornissen
Spijsverteringsstoornissen
Vermoeidheid